۱۴۰۰-۰۹-۱۰ - ۱۱:۱۴

پیش‌بینی درآمد فروش نفت در سال ۱۴۰۱

مشاور کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: در بودجه‌ای که برای سال ۱۴۰۱ تدوین شده است، سهم دولت از منابع حاصل از صادرات نفت کمتر و سهم صندوق توسعه ملی بیشتر از بودجه ۱۴۰۰ پیش‌بینی شده است.

به گزارش “ عصر صنعت ” ؛ حسینی مشاور کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده مجلس شورای اسلامی دهم  در خصوص لایحه بودجه شرکت‌های دولتی در سال جاری و سال ۱۴۰۱ گفت: توزیع منابعی که در بودجه ۱۴۰۱ از طریق صادرات نفت پیش‌بینی شده است، تفاوت‌هایی با سال ۱۴۰۰ دارد. منابع حاصل از صادرات نفت در بودجه ۱۴۰۰ به سه بخش تقسیم می‌شدند که ۶۵ درصد آن متعلق به دولت، حدود ۱۵ درصد سهم وزارت نفت و ۲۰ درصد مابقی آن به صندوق توسعه ملی واریز شده بود، اما در بودجه سال ۱۴۰۱ پیش‌بینی می‌شود که سهم دولت ۴۵.۵ درصد،‌ وزات نفت ۱۴.۵ درصد و صندوق توسعه ملی ۴۰ درصد باشد.

حسینی خاطرنشان کرد: در بودجه سال جاری قیمت هر بشکه نفت ۵۰ دلار و همچنین میزان صادرات روزانه حدود ۲.۳ میلیون بشکه در نظر گرفته شده است که طبق این اعداد، حدوداً ۴۲ میلیارد دلار منابع حاصل از صادرات نفت است که در اختیار خزانه قرار می‌گیرد.

بنا بر قانون بودجه سال جاری، ۶۵ درصد منابع صادراتی نفت، سهم دولت است که حدود ۲۷ میلیارد دلار می‌شود. تقسیم ۲۷ میلیارد دلار درآمد ارزی دولت با دو نرخ ۴۲۰۰تومانی و ۱۷۵۰۰تومانی صورت می‌گیرد و این در حالی است که در ۶ماهه اول سال حدود ۶ میلیارد دلار آن برای خرید کالاهای اساسی با ارز۴۲۰۰تومانی اختصاص داده شده است و طبق گفته بانک مرکزی ۲میلیارد دلار هم برای تأمین کالاهای اساسی مثل گندم و کنجاله از صندوق توسعه ملی قرض گرفته شده است، بنابراین تاکنون ۸ میلیارد دلار از ۲۷ میلیارد دلار منابع ارزی دولت محقق شده است.

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ شرکتهای دولتی

مشاور کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خصوص پیش‌بینی بودجه ۱۴۰۱ گفت: قیمت هر بشکه نفت بر اساس نرخ اوپک و همچنین استعلام قیمت از کشورهای همسایه صادرکننده نفت در بودجه برآورد می‌شود، بنابراین منابع صادراتی نفت در بودجه ۱۴۰۱ بر مبنای بشکه‌ای ۵۵دلار و میزان صادرات تخمین زده‌شده روزانه ۱.۲ میلیون بشکه است، بنابراین حدوداً ۲۴ میلیارد دلار منابع حاصل از صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ تخمین زده می‌شود، از این میزان ۱۱ میلیارد دلار آن سهم دولت، ۳.۵ میلیارد دلار سهم شرکت نفت و ۹.۵ میلیارد دلار آن به صندوق توسعه ملی می‌رسد.

سال ۱۴۰۱ سال۱۴۰۰ جدول توزیع منابع صادراتی نفت
۲۴ میلیارد دلار ۲۷ میلیارد دلار پیش‌بینی منابع حاصل از صادرات نفت
۴۵.۵درصد (۱۱ میلیارد دلار) ۶۵.۵درصد (۱۷.۵ میلیارد دلار) دولت
۱۴.۵درصد (۳.۵ میلیارد دلار) ۱۴.۵درصد (۴ میلیارد دلار) شرکت نفت
۴۰درصد (۹.۵ میلیارد دلار) ۲۰درصد (۵.۵ میلیارد دلار) صندوق توسعه ملی

دخل‌وخرج شرکت نفت در بودجه ۱۴۰۱ چقدر است؟

حسینی در رابطه با منابع و مصارف شرکت نفت در بودجه ۱۴۰۱ گفت: وزارت نفت سه زیرمجموعه دارد که شامل شرکت نفت، شرکت پخش و پالایش و شرکت گاز می‌شود.

پیش‌بینی می‌شود شرکت نفت حدود ۱میلیون و ۲۳۵ هزار بشکه صادر کند و همچنین ۱میلیون و ۶۸۸ هزار بشکه نفت و ۷۶۵ هزار بشکه میعانات گازی برای مصارف داخلی اختصاص دهد. طبق تخمین‌هایی که زده می‌شود میزان تولید شرکت نفت در سال ۱۴۰۱ مجموعاً حدود ۲ میلیون و ۹۲۸ هزار بشکه نفت و میعانات گازی می‌باشد.

مجموع منابعی که شرکت نفت در بودجه ۱۴۰۱ به‌دست می‌آورد شامل ۳۳ هزار میلیارد تومان از فروش گاز غنی‌شده، ۷۸ هزار میلیارد تومان صادرات، ۲۱ هزار میلیارد تومان فروش به پالایشگاه‌های داخلی، ۴۳ هزار میلیارد تومان فروش به پتروشیمی‌های داخلی و ۱۲ هزار میلیارد تومان از سایر درآمدهاست که مجموعاً بالغ بر ۱۸۷هزار میلیارد تومان خالص منابع می‌شود. لازم به ذکر است که مصارف شرکت نفت شامل؛ ۸۵ هزار میلیارد تومان هزینه‌های جاری، ۳۸ هزار میلیارد تومان بازپرداخت تعهدات، ۵۳ هزار میلیارد تومان سرمایه‌ای، بیمه و سایر هزینه‌ها حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان است که ترازنامه شرکت نفت بنا بر اعداد ذکرشده صفر می‌شود.

حسینی اضافه کرد: میانگین حقوق ۳۴۰۰ کارمند شرکت نفت حدود ۲۶ میلیون تومان است و این درحالی است که میانگین حقوق کارمندان بانک مرکزی ۱۵ میلیون تومان، کارمندان بانک ملی و دولت ۱۰ میلیون تومان و کارمندان آموزش و پرورش ۷.۵ میلیون تومان است.

شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی به‌همراه زیرمجموعه‌هایش بالغ بر ۲۴ هزار میلیارد تومان منابع در بودجه ۱۴۰۱ دارد.

وی گفت: شرکت پخش و پالایش به‌همراه دو زیرمجموعه‌اش (شرکت خطوط لوله نفت و شرکت پخش فرآورده) مسئولیت مدیریت تولید، توزیع و فروش و همچنین تنظیم‌گری بازار را دارد. این شرکت ۱.۶۸۸ میلیون بشکه نفت را با نرخ ارز ۲۰ هزار به دو پالایشگاه دولتی آبادان و شازند و هشت پالایشگاه غیردولتی می‌دهد، همچنین ۷۲۰ هزار بشکه میعانات گازی را به پالایشگاه‌های داخلی می‌دهد (مشتری ۹۰ درصد آن پالایشگاه ستاره خلیج فارس است.)، بنابراین مجموع منابعی که شرکت پخش و پالایش به‌همراه زیرمجموعه‌هایش به دست می‌آورد عددی فراتر از ۲۴هزار میلیارد تومان است.

حسینی اضافه کرد: میزان گازوئیل تولید داخل ۱۰۹ میلیون لیتر است که ۶۹ میلیون لیتر آن صرف حمل‌ونقل و ۲۰ میلیون آن صرف صنایع و مابقی که حدود ۲۸ میلیون لیتر است به نیروگاه‌های تولید برق اختصاص می‌یابد، همچنین بنزین تولیدی پالایشگاه‌های داخل حدود ۱۰۴ میلیون لیتر است که ۹۸ میلیون لیتر در داخل مصرف می‌شود و ۶ میلیون لیتر آن صادر می‌شود.

بخشی از منابع حاصل از صادرات گاز به عراق و ترکیه، صرف واردات گاز از ترکمنستان می‌شود!

دولت برای شرکت مادرتخصصی گاز درآمدی بالغ بر ۱۳۰ هزار و ۴۶۴ میلیارد تومان درآمد لحاظ کرده است، بر این اساس شرکت گاز سال بعد ۱۵۰۰ میلیارد تومان مالیات و ۳ هزار میلیارد تومان سهم پنجاه درصد سود ویژه را به خزانه واریز می‌کند.

از ۲۴۶ میلیارد مترمکعب گازی که شرکت گاز تولید می‌کند و با قیمت ۸۵ تومان به داخل و ۲۲ سنت به خارج می‌فروشد، سهم داخل حداقل ۵۳ هزار میلیارد تومان و سهم صادرات حدود ۷۱ هزار میلیارد تومان است.

پیش‌بینی صادرات گاز بالغ بر ۴ میلیارد دلار است که با ارز ۲۳هزارتومانی عددی بالغ بر ۹۰ هزار میلیارد تومان می‌شود که حدود ۵۴ هزار میلیارد تومان آن به عراق و حدود ۳۷ هزار میلیارد تومان آن به ترکیه صادر می‌شود، اما ۲۰ هزار میلیارد تومان از ۹۰ هزار میلیارد تومان باید بابت واردات گاز از ترکمنستان پرداخت شود، بنابراین مجموعاً حدود ۷۱ هزار میلیارد تومان درآمد صادراتی شرکت گاز است.

مجموع (هزار میلیارد تومان) منابع داخلی (هزار میلیارد تومان) منابع صادراتی جدول منابع سه شرکت مهم دولتی
تقریباً ۱۸۰ هزار میلیارد تومان ۱۰۰ هزار میلیارد تومان ۸۰ هزار میلیارد تومان شرکت نفت
تقریباً ۲۴ هزار میلیارد تومان ۲۴ هزار میلیارد تومان —- شرکت پخش و پالایش و زیرمجموعه‌هایش
تقریباً ۱۳۰ هزار میلیارد تومان ۵۳ هزار میلیارد تومان ۷۱ هزار میلیارد تومان شرکت گاز

 

منبع: تسنیم

لینک کوتاه : http://asrsanat.com/?p=26713
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما